GıDA TERMOMETRESI

Mutfakta yemek pişirmek büyük bir ustalık ister. Özellikle de profesyonel mutfaklarda şeflerin pişen tüm yiyecekleri titiz bir şekilde ele alması gerekir. Yiyeceklerin doğru sıcaklıkta pişirilmesi ve doğru iç sıcaklığa ulaştığı zaman ise ocaktan ya da fırından alınması gerekir. Ancak pişen yiyeceklerin doğru iç sıcaklığa ulaşıp ulaşmadığını görsel olarak kontrol etmek ve anlamak mümkün olmaz. Bu noktada gıda termometresi kullanmak gerekir. Problu ya da temassız gıda termometreleri sayesinde gıdaların iç sıcaklıkları ölçülerek en ideal pişme değeri elde edilebilir.


Termometre sayesinde gıdanın iç sıcaklık olarak da bilinen çekirdek sıcaklığı ölçülebilir. Gıdaların dış sıcaklığı ile iç sıcaklığı farklı olacağı için tam pişme durumunun anlaşılması için iç sıcaklık büyük önem taşır. Aksi durumda gıdanın dışı tam olarak pişmiş olsa bile içi tam olarak pişmemiş olabilir. Bu durum özellikle profesyonel mutfaklarda ciddi sorunlara yol açma potansiyeline sahiptir. Tam olarak pişmemiş bir yiyecek müşteri memnuniyeti söz konusu olduğunda çok olumlu sonuçlar doğurmayacaktır. Bu nedenle yiyeceklerin iç sıcaklığının gıda termometresi ile doğru bir şekilde ölçülmesi gerekir. 


Gıda Termometresi Nedir?


Gıda termometre aynı zamanda daldırma termometresi olarak da bilinir. Bu termometrenin ana kullanım alanı profesyonel mutfaklardır. Ancak birçok kişi evde mükemmel yemekleri hazırlamak için gıda termometresi kullanmaktadır. Bu termometre sayesinde et, tavuk, kek, pasta, çikolata gibi yiyeceklerin sıcaklığını ölçmek mümkün olur. Ölçüm yaparken daldırma yöntemi kullanılır. Termometrede bulunan prob sayesinde gıdanın çekirdek sıcaklığı yüksek doğrulukla ölçülmüş olur.


Yüksek doğrulukla ölçüm yapan bu cihazlar aynı zamanda geniş bir ölçüm aralığına da sahiptir. Her ne kadar ölçüm aralığı termometre modelleri arasında farklılık gösterse de -50°C ile +300°C arası sıcaklık ölçümü yapmak mümkündür. Bu şekilde hem soğuk gıdaların hem de sıcak gıdaların sıcaklığı kolaylıkla ölçülmüş olur. Birçok cihaz ±1°C ile çalıştığı için ölçülen değerler yüksek doğrulukla gösterilmektedir. Genellikle dijital olarak ölçüm yapılır ve sıvı gıda termometresi gibi modeller tercih edilir. Buna ek olarak dijital süt termometresi gibi farklı gıda termometresi çeşitleri de bulunmaktadır. Termometre çeşitleri, mutfaktaki kullanım alanlarına göre rahatlıkla seçilebilir.


Gıda Termometresi Nasıl Çalışır?


Gıda termometresi ile bir gıdanın iç sıcaklığını ölçerken termometrenin ucunda bulunan paslanmaz çelik prob kullanılır. Probun paslanmaz çelik olması hem gıda güvenliği hem de yüksek doğrulukla ölçüm yapma açısından büyük önem taşır. Paslanmaz çelik gıdayı kirletmez ve mutfakta kirlenme ya da gıda güvenliği gibi sorunların ortaya çıkmasını engeller. Aynı zamanda yüksek iletkenlik katsayısı sayesinde de yapılan sıcaklık ölçümünün yüksek doğrulukta olmasını sağlar.


Termometre ucunda yer alan probla sıcaklık ölçümü yaptıktan sonra ölçülen değeri dijital ekranda gösterir. Aynı zamanda bazı modellerde kızılötesi ile temassız ölçüm yapmak da mümkündür. Buna ek olarak bazı modellerde ise hem iç sıcaklık ölçümü hem de dış sıcaklık ölçümü tek bir cihazdan yapılabilmektedir. Cihazın ölçüm ayarını değiştirerek farklı ölçüm modları arasında geçiş yapmak mümkündür.


Problu modellerde probun gıdanın içine yerleştirilmesi gerekir. Aksi durumda ölçüm yapmak mümkün olmaz. Kızılötesi ile temassız ölçüm yapan modellerde ise cihazı ölçüm yapılacak gıdaya yaklaştırmak yeterli olacaktır. Ancak temassız ölçüm yaparken ortamda başka ısı kaynağının olmaması büyük önem taşır. Gıda termometresi kalibre edilerek yapılan ölçümün her zaman en yüksek doğrulukta olması sağlanabilir. Aynı zamanda bazı modeller bir önceki ölçüm değerlerini de saklayabilmektedir. Bir önceki ölçüm değerleri, tariflerini mükemmel hale getirmek isteyen şeflerin büyük yardımcısı olur.

 

Gıda Termometre Fiyatları

 

Gıda termometresi fiyatları termometrenin çeşidine ve özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Cihazda daha fazla özelliğin ve fonksiyonun olması fiyatın da artmasına neden olacaktır. Günümüzde hem evdeki mutfaklarda hem de profesyonel mutfaklarda kullanılan birçok farklı model bulunur. Bu nedenle farklı fiyat aralıklarında ve farklı özelliklere sahip gıda termometrelerini kolaylıkla bulmak mümkün olur. Gıda termometre fiyatları konusunda daha fazla bilgi almak için lütfen ilgili ürün sayfasında bulunan teklif iste butonuna tıklayın. Ekibimiz talebinizi değerlendirerek en kısa sürede size dönüş yapacaktır. Aynı zamanda internet sitemizde bulunan iletişim sayfamızdan da bizimle iletişime geçerek farklı istek ve ihtiyaçlarınızı iletebilirsiniz.